2021. január 16., szombat

Fontos információk Szigethalomról

Szigethalom Autómentés

Szigethalom Budapest agglomerációjának egyik fontos települése. Amennyiben Pest megyében járunk könnyen eljuthatunk erre a településre, ahonnan könnyedén elérhetjük a fővárost, vagy más teleüléseket is. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány fontos információt Szigethalomról, amik hasznosak lehetnek ha a környéken járunk.

Szigethalom fekvése

Szigethalom a Csepel-sziget északi részén, sík területen található, a fővárostól mindössze 12 km-re. A település északnyugat-délkeleti fekvésű, kertvárosias jellegű, tipikus úgynevezett sakktábla-szerkezetű település.

Északkeletről az egykori Csepel autógyár ipartelepe és Szigetszentmiklós Bucka városrésze, délről a tököli parkerdő, északnyugatról a Budapest–Ráckeve helyiérdekű vasútvonal, keletről a Ráckevei-Duna határolja. A teleülés infrastruktúrája tehát jónak mondható, így például ha szigethalomiautómentésre szorulnánk, akkor akár a fővárosból is hívhatunk segítséget, ami rövid időn belül megérkezhet a helyszínre.

Szomszédos települései északon-északnyugaton Halásztelek, északkeleten Szigetszentmiklós, kelet-délkeleten Dunavarsány, nyugat-délnyugaton Tököl.

Látnivalók Szigethalmon

Szigethalmon önmagában is találhatunk pár látnivalót, amit mindenképp érdemes megtekintenünk, ha a településen járunk. Ezek közül mindenképp érdemes megemlíteni a:

  • Szigethalmi Családi Vadasparkot és az
  • Emese Park, Középkori Múzeumfalut.

Szigethalmi Családi Vadaspark

A Szigethalmi Családi Vadasparkban játszóterekkel, kisállat simogatóval, halastóval, pónilovaglási lehetőséggel, állatetetéssel, piknikezési lehetőséggel várják a látogatókat, sőt akár születésnapokat is tarthatunk az állatok között.

Emese Park - Középkori Múzeumfalu

Szigethalmon egy X-XI. sz. település újraalkotott élő, működő modellként megelevenített másával is találkozhatunk, az adott korszak tárgyi és szellemi hagyatékával. Ezen a helyen az akkori Magyarságot és a térség korabeli népeit együttesen bemutató múzeumfaluban szerezhetünk élményeket.

Az alkotók ebben a különleges múzeumfaluban igyekeztek újrateremteni és életvitelszerűen megjeleníteni mindazt, ami egy Szent István-kori település kapcsán ma szakmailag hitelesen bemutatható. A közérthetőség és a jobb bemutathatóság érdekében egy "ispáni" várat és egy hozzátartozó faluval találkozhatunk, majd a kísérleti régészet és a történelmi életmód rekonstrukció eszközeivel élő-, valóban működő skanzenként tárja a látnivalókat az érdeklődők felé.

Egyéb látnivalók Szigethalmon

Szigethalmon ezen kívül az alábbi látnivalókat is érdemes megemlítenünk, és adott esetben meglátogatnunk:

  • Az első világháború áldozatainak emlékműve a régi temetőben.
  • A második világháborúban elesett szovjet katonák emlékműve a Rákóczi utcai temetőben.
  • Kopjafa Lady Diana emlékére a Rákóczi utcai temetőben.
  • Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékműve a Dísz téren.
  • Szent István-szobor a városközpontban.
  • Semmelweis Ignác mellszobra az ápolási központ területén.
  • Európai mérföldkő a Dísz téren.
  • A Bárka homokkő szobor az ápolási központ területén, Baráz Tamás alkotása.

Összegezve

Szigethalmon áthaladva tehát mindenképp érdemes pár percre megpihennünk és adott esetben meglátogatni pár nevezetességét a településnek, sőt akár egy egész napot is eltölthetünk itt, ha alaposan rászánjuk az időt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése