2018. február 3., szombat

Fedélzeti számítógép és motorvezérlő elektronika az autóban

Autós számítógép komputer
Többcélú fedélzeti számítógép.

Mi a különbség a személygépkocsiban található komputerek között?


A 21. századi autók már elképzelhetetlenek fedélzeti számítógépek nélkül. A legújabb, elektromos autók már saját operációs rendszerrel is rendelkeznek, sőt bemutatták már az első Android rendszerrel működő személygépkocsit is. Az önvezető, teljesen automatizált járművek elterjedése már a közeljövőben várható, azonban egyelőre a hagyományos számítógépes rendszerekkel ellátott példányokat vásárolják.

Milyen számítógép van az autóban?


A legtöbb forgalomban lévő autóban találhatunk fedélzeti komputert és motorvezérlő elektronikát. A kettő különbözik egymástól és nem összetévesztendő. A motorvezérlő elektronika lényegében egy egycélú számítógép, melyhez nem csatlakoznak perifériák, az autó elektronikai rendszerének az agya.
Feladata a motorvezérlés, az üzemanyag fogyasztás, a teljesítmény és a káros anyag kibocsátás optimális szinten tartása. A motorvezérlő elektronikához csatlakoztatják a szervizben a laptopot, és ezen keresztül olvassa le, diagnosztizálja a szakember az autó állapotát és határozza meg a szükséges javításokat.

A fedélzeti számítógép egy külön elektronikai egység, mely felhasználja a motorvezérlő elektronika adatait is, azonban nem befolyásolhatja az autó működését. A fedélzeti számítógépek nagyon sokfélék lehetnek, funkciójuk és lehetőségeik az autó típusától és árától függ. A fedélzeti számítógép célja, hogy megkönnyítse a vezetést és plusz információkkal lássa el a vezetőt. A fedélzeti számítógép által nyújtott alapvető információk:

  • Átlagfogyasztás a legutóbbi alaphelyzetbe állítás óta
  • Aktuális fogyasztás
  • Megtett kilométer
  • Óra
  • Hőmérséklet
  • A benzintartályban lévő üzemanyaggal megtehető kilométer mennyiség
  • A motor üzemideje.

Komplex fedélzeti számítógépek


A modernebb autókban olyan komplexebb fedélzeti számítógépeket találunk, melyek a fent említett feladatok mellett a navigációban és az őrzés-védelemben is segítenek. A GPS helymeghatározóval és mobil SIM-kártyával is felszerelt személyautó szükség esetén önállóan is segítséget hívhat, ha úgy érzékeli, hogy balesetet szenvedtünk. A helymeghatározás, és -követés, valamint segélyhívás mellett ezek a fedélzeti komputerek egyben szórakoztató központok is, széles sávú internetkapcsolat segítségével nem csak a forgalmi adatokat jeleníthetik meg, hanem online rádió és tévéadások bemutatására is képesek.

A motorvezérlő elektronika és a fedélzeti számítógép napjainkban az autók egyik legfontosabb tartozéka, azonban a járművek akkumulátorainak terhelését is jelentősen növelik, ezért újabb típusú telepek fejlesztésére van szükség.


Fedélzeti számítógép, navigációs rendszer és motorvezérlő elektronika az autóban, szakszerűen konfigurálva. A személyautókban többféle számítógépet és egyéb elektronikai berendezést is szerelnek a gyártók: a fedélzeti komputer és motorvezérlő elektroni mellett az immobilizer és a riasztó is saját elektronikai egységgel rendelkezik. A jól felkészített szakemberek a budapesti szervizben gyorsan diagnosztizálhatják ezeket a kütyüket és garanciálisan javítják. Ha szeretnél további érdekes témákról olvasni, az alábbiakat ajánljuk figyelmedbe: számítógép javítás, autó Budapesten, autószerviz szolgáltatás, akkumulátor csere laptopon, honlap optimalizálás, laptop használat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése