2019. február 26., kedd

Autó klíma fertőtlenítése

Ózonnal vagy habbal tisztítsunk?


Autó légkondi tisztítás
Légkondicionáló berendezés fertőtlenítése
A személyautó tulajdonosai körében előfordul, hogy a nyári melegben gyakran tapasztalnak megfázásos tüneteket. Sokan a huzatra vagy a túl hidegre állított légkondicionálóra gyanakodnak, azonban nem egyszer fertőzések, baktériumok állnak a háttérben. A személyautó légkondicionáló berendezésében megtelepedhet és elszaporodhat a legionella baktérium, mely komoly megbetegedéseket, fertőzéseket okozhat.

A tisztítási módszer kiválasztása


Az autó légkondicionáló berendezésében elszaporodott baktériumok és a leülepedett kosz eltávolítását a legjobb két lépésben megoldani. Az első lépés a párologtató tisztítása és fertőtlenítése, második a légbefúvó rendszer csíramentesítése.

A legtöbb esetben a párologtatórács közeiben megtelepedett gombák okozzák a berendezésből jövő kellemetlen szagot és a fertőzések okozói is itt találnak megfelelő táptalajra. A rácshálózat tisztítását hab befújásával célszerű elvégezni.


A habos tisztítás menete


A fertőtlenítő és tisztítóhabot közvetlenül a légkondicionáló párologtatójának felületére kell juttatni. Ehhez a legegyszerűbb a vízelvezető csövön keresztül hozzáférni, egyes modellek esetében a pollenszűrő eltávolításának helyén.

A klímaberendezés tisztításakor érdemes a pollenszűrőt is cserélni. A hab befújása után a klímaberendezés bekapcsolásával cseppfolyósíthatjuk a habot, mely távozáskor tisztítja a rendszert és fertőtleníti azt.

Ózonos fertőtlenítés


Az ózonos fertőtlenítés egyrészt megelőzésképpen alkalmazható, másrészt a teljes légbefúvó rendszer és az utastér csíramentesítésére is jó megoldás.

Az ózont a szervizben generátor segítségével juttatják az utastérbe, de kapható a boltokban aeroszolos fertőtlenítő is. A személyautó légkondicionáló berendezését belső keringtetésre állítva a maximumon járatjuk, az aeroszolt benyomva elhelyezzük az utastér padlóján, az ajtókat bezárjuk, az ablakokat felhúzzuk. A motort fél órán keresztül járatva a teljes klímarendszer és az utastér fertőtlenítése megtörténik az ózon hatóanyag segítségével.

Miért épp az ózon?


A párologtató fertőtlenítése egyszerűen elvégezhető a klór valamilyen oldatának segítségével is, a légtér azonban csak pára vagy köd segítségével tisztítható. Az ózon egy rendkívül erős fertőtlenítő szer, mely elpusztítja a gombákat, baktériumokat és a fertőzések kórokozóit, alkalmazása egyszerű. Hatékonyak a klór-dioxid alapú antiszeptikus szerek is.

Autó klíma berendezés fertőtlenítése és szakszerű tisztítása. A személygépkocsik klímaberendezésének lelke a légkondicionáló, mely fertőtlenítését és tisztítását ózonnal is elvégezhetjük, mely elpusztítja a baktériumokat. Néhány olyan téma, melyet érdemes részletesen is megismerni: fertőtlenítés szakszerűen klór-dioxiddal, autó szolgáltatás, autószerviz ára, légkondicionáló gép, tisztításhoz fertőtlenítő szer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése