2017. november 30., csütörtök

Hogyan gondoskodj az akkumulátorról télen?

Autó akkumulátor karbantartás
Akkumulátor töltése télen

Téli autós szolgáltatások és tanácsok

Az autóvezetés felelősségteljes, nagy odafigyelést igénylő tevékenység, különösen Budapesten a városi forgalomban. Télen a nagy hidegben sokan döntenek úgy, hogy az autó használata helyett a tömegközlekedést választják vagy taxi szolgáltatást vesznek igénybe. Ha a téli hidegben sokáig áll az autó, akkor mindenképpen el kell végezni néhány karbantartási munkát, az akkumulátor tárolásáról külön is gondoskodni kell. A nem megfelelően tárolt akkumulátor a hidegben lemerülhet, esetleg meghibásodhat, ezért minden esetben le kell kapcsolni az autó rendszeréről.

Tárolhatjuk-e télen az autóban az akkumulátort?

Ha a jármű a téli fagyokban áll, akkor a közhiedelemnek megfelelően le kell kapcsolni róla az akkumulátort, de bizonyos esetekben kényelmesebb megoldások is vannak. Ha a téli időjárás havas, de meleg, a hőmérséklet nem csökken -10 C fok alá, nem szükséges a motorházból kiszerelni az autó akkumulátorát, elegendő az egyik csatlakozót levenni róla. A szerelő szakemberek azt javasolják, hogy az akkumulátor mínusz pólusáról kapcsoljuk le az érintkezőt, így lényegesen lecsökkenthetjük a telep önkisülésének mértékét és esélyét.

Ha a fagyok -10 foknál erősebbek, érdemes elgondolkodni azon, hogy megfelelő helyet találjunk az akkumulátor tárolására.

Ne felejtsük el, hogy az autó számítógépes rendszerének beállításai nullázódnak, ha lekapcsoljuk a tápellátást. (A kilométerórára ez természetesen nem vonatkozik)

Az akkumulátor tárolása télen

Ne felejtsük el, hogy az autó akkumulátorát mindenképpen vízszintesen kell tárolni. Különösen nagy gondot kell arra fordítani, hogy az érintkezőket ne zárja rövidre valami, ezért mindig fedjük le, általában a pozitív érintkezőt. Különösen figyeljünk oda az elektrolit tartalmú akkumulátorok esetében a vízszintes tárolásra.

A telep visszaszerelése előtt érdemes rácsatlakoztatni az akkumulátor töltőre és teljesen feltölteni, és csak ezután beszerelni az autóba. Budapesten több cég nyújt téli és nyári tárolási szolgáltatást. Ha nincs hová tenni a téli vagy nyári gumit, esetleg az akkumulátort, akkor ezek a cégek szakszerűen tárolják azokat.

Hogyan gondoskodj az autók és laptopok akkumulátorról télen. A télen leállított autók akkumulátorát megfelelő módon és biztonságosan tárolni kell, amihez igénybe vehetjük szerviz szolgáltatását is Budapesten vagy vidéken, ahol professzionális módon és elérhető áron gondoskodnak járművünkről. Ha további érdekes részletekről szeretnél olvasni, az alábbi témákat ajánljuk: Budapest szerviz, autó javítás, akkumulátor csere, szolgáltatás ára, tél kert, Budapest szolgáltatás címe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése