2013. július 2., kedd

Az autókölcsönzés budapesti történetéból

Mint azt a jeles irodalomtörténész, Kállay Labord kitartó kutatással felderítette, Budapesten 1910-ben a Városligetben nyílt meg az első autókölcsönző 12 darab vadonatúj Ford gépkocsival. A T-modelleket a a vállalkozás alapítója, Häzler Aurél egyenesen a ditroiti Ford-gyárból rendelte és hozatta igen súlyos summáért (futotta rá neki: Grazban élt osztrák földbirtokos nagyapjától tisztes vagyont örökölt). Az automobilokkal eredetileg a szolgáltatás igénybe vevői a Városligetből kihajthattak az akkor még főleg lovaskocsik uralta budapesti forgalomba. Az emberek megálltak a járdaszegélyen, amikor az Andrássy úton az urak és dámák végigszáguldottak a jó időben nyitott tetejű autóikon. 


Ám az első budapesti autókölcsönző már működésének második hónapjában egy tragikusan súlyos balesettel írta be magát a város közlekedési történetébe.

A gépkocsiforgalomhoz nem szokott autóbérlők bérlők korábban is keltettek néha riadalmat 1-másfél órás kocsikázásaik során. Előfordult, hogy fel-felkaptak a járdára, felborítottak egy-egy szemetes kukát vagy megrémisztették a közelükben kaptató lovakat. Ám 1910. június 2-án ennél sokkal nagyobb baj történt.

A városligetből aznap történetesen Olcsváry Cintia-Katinka barókisasszony indult bérkocsikázásra. Mivel vezetni nem tudott, sofőrt is bérelt a mulatsághoz. A fiatal, nyalka gépkocsivezetőnek persze nagyon megtetszett nem csupán a feladat, hanem a kisasszony is és menet közben gyakran rajtafelejtette a szemét. A gyér forgalomban az nem is okozott volna gondot, de egyfelől a pilóta fitogtatni próbálta tudását, így mindenféle kunsztokat hajtott végre menet közben. Pechére nem sokkal korábban tűz ütött ki a Széchenyi fürdő egyik szaunájában (túlhevítették a köveket és néhány törölköző lángra kapott), és az angyalföldi tűzoltóságról induló tűzoltó kocsi éppen akkor száguldott végig az Andrássyn. Bár kongatták az autó elejére szerelt harangot, ennek hangját a két autómotorhangja eléggé elnyomta, és a Hősök teréről bekanyarodó bérkocsi váratlanul szembetalálta magát az intézkedni induló önkéntes közeggel.

Hiába történt kormánynak szapora kapkodása, fékek hiába csikorogtak és Cintia-Katinka is hiába markolt hosszú karmaival az ifjú pilóta izmos combjába. Sikítására hiába nyíltak ki az emeleti ablakok végig az Andrássyn. A tűzoltóautó telibe találta a Fordot és teljes erővel nekicsapta az egyik út menti fának.

Hamarosan tömeg gyűlt a helyszínre, megdöbbenésük határtalan volt. Még akkor is a történtekről vitatkoztak, miután a pórul járt fiatalokat a mentőkocsi elszállította.

Ezek után a bérautókkal többé nem volt szabad a városi forgalomba kihajtani. Csupán a Városliget sétányain folyhatott a kocsikázás - de a Olcsváryné Lőrincz Myrtill báróné elnöklete alatt álló Első Polgári Magyar Nőegylet határozott követelésére egy útvonalat még is lezártak a bérelt autók elől - állítólag a babakocsijukat itt tologató kismamák biztonságának a védelmében.

1 megjegyzés:

  1. Абрам Александр üzletember vagyok, aki képes volt újjáéledni haldokló favágó üzletét egy Isten segítségével, akit Benjamin Lee, a hitelkonzultánsnak hívtak. Jekatyerinburgban vagyok Екатеринбург. Nos, vállalkozást akar próbálni, rendezni az adósságát, kibővíteni a meglévőt, pénzre van szüksége az áruk vásárlásához. Problémái vannak a jó hitelkeret biztosításával, szeretném, ha tudnád, hogy Benjamin úr látni fog téged. Ez a megfelelő hely az összes pénzügyi problémájának megoldására, mert élő bizonyság vagyok, és ezt nem tudom csak megtartani magamnak, amikor mások pénzügyi utat keresnek. Szeretném, ha mind kapcsolatba lépne ezzel az Isten által küldött hitelezővel. a többi részben leírtak felhasználásával e nagyszerű lehetőség részese lehet. E-mail: lfdsloans@outlook.com Vagy a WhatsApp / Szöveg + 1-989-394-3740.

    VálaszTörlés