2016. november 4., péntek

Hogyan válasszunk autós GPS készüléket

iGO, Garmin navigátor okostelefon
Kényelmes GPS navigátor eszköz

Navigációs eszközök kontra okostelefon


Ha figyelmesen végigböngésszük az autós navigátorok piacát, tömegesen találunk hirdetéseket és eladásra kínált kütyüket. A laikus számára megdöbbentő lehet, hogy mekkora különbség lehet egyes navigátor modellek ára között. A legegyszerűbb GPS eszközök árához képest akár tízszer annyiba is kerülhet egy prémiumkategóriás modell.

Mi határozza meg az árat?


Az autós navigációs eszköz árát a következő kritériumok határozzák meg: a telepített térképek, képernyőméret, multimédiás lehetőségek és kiegészítők, szerviz és garancia, a vásárlás helye.

A legelterjedtebb navigációs rendszerek: Garmin, iGO, EasyGo, MioMap, Vizicom.

A GPS navigátorok alapvetően három részből állnak: GPS eszköz, navigációs szoftver és navigációs térkép.

A városi autós közlekedéshez a legrészletesebb térképekre van szükségünk, ami komolyan megemelheti az árat. A Garmin és a Mitac Mio szoftverek csak a cég saját térképeivel működnek. A Windows CE rendszerre készített navigációs programok más gyártó programjainak feldolgozására is képesek.

A navigációs eszközök képernyőméretei:


  • 3.5” (8.9 cm)
  • 4.3” (10.9 cm)
  • 5” (12,67 cm)
  • 7.0” (17.7 cm)

A legtöbb szakértő az 5”-es képernyőméretű eszközt ajánlja, mivel az ennél nagyobb kütyü elhelyezése problémás illetve a 7 hüvelykes modellek általában nem rendelkeznek akkumulátorral.

Sokan használják az SMS küldésre is alkalmas okostelefonjukat autós navigációra. Ez egy kényelmes és okos megoldás abban az esetben, ha rendelkezünk megfelelő rögzítő eszközzel, melybe könnyedén tudjuk berakni és kiszedni a mobiltelefont, ellenkező esetben kényelmetlen lehet a használata.