2015. június 19., péntek

Szerver- és webszolgálat, Bp SMS

Szerver-szolgáltatások: hosting, bérlés, VPS
A mezei honlaptulajdonosnak nincs szüksége saját szerverre. Mit is kezdene vele. Tárhelyet bérel (újabban több gigabájtnyi webtárhelyhez is igen jutnyosan hozzajuthat), azon jól eldöcögnek a blogjai, szépen elvannak statikus oldalai, még a jumala vagy drupal alapú kisebb portálok, webshopok, fórumok is szépen futnak. Nagy forgalmú és különleges igényű weboldalakat magánemberek ritkán üzemeltetnek, így ritkán támad olyan igényük, hogy a webtárhely szolgáltatás már ne elégítse ki elvárásaikat.

Más a helyzet cégek esetében. Igazán komoly vállalkozás egyfelől saját fejlesztésű honlapban gondolkodik (itt extra igények merülhetnek fel), másfelől fokozott mértékben szem előtt tartja a biztonsági szempontokat, harmadrészt pedig számít arra is, hogy oldalán jelentős forgalom keletkezik. Napi több tízezer látogató esetében már komolyabb infrastrukturális háttérre, nagyobb teljesítményű hardvereszközökre van szükség, és a programozás speciális volta, valamint a biztonságos működtetés feltételeinek a megteremtése is szerver oldali hozzáférést igényel.

A "saját szerver" biztosítása többféleképpen megoldható. Nagy cég megengedheti magának, hogy minden hardvereszközt megvásáról, elhelyez és üzemeltet. Ehhez anyagi háttér, megfelelő helyiség (szerverterem) és műszaki apparátus, személyzet szükséges. Igen nagy kapacitás és teljesítményigény esetében ez indokolt lehet.

Szerver szolgáltatások: hosting, bérlés, VPS



Sokak számára célszerűbb megoldás, ha a megvásárolt szervert egy erre specializálódott cég szerverparkjában helyezik el. A szerver hosting esetében a műszaki háttér biztosítása a szolgáltató felelőssége, a tulajdonos ezektől a terhektől mentesül.

További lehetőség a szerverbérlés: nem vásárolja meg, csak béreli ez esetben az ügyfél a gépet, amelyet ebben a konstrukcióban is teljes felhatalmazással és hozzáféréssel kezelhet - épp csak nem viheti haza.