2014. január 28., kedd

Milyen veszélyek fenyegetik a sofőröket?

Nem csupán a mindenki által ismertek... Washington államban egy 28-30 év körüli  gépkocsivezető például szokatlan módon szenvedett súlyos sérülést.

A történteket egy kertvárosi házban élő család tagjainak az elbeszéléséből ismerjük. 2014. január 25-én hajnali egy órakor az ott élő Donald Wilkes arra ébredt, hogy a házuk valamitől remegni kezdett. Nyomban felébresztette családja tagjait, akikkek kirohant az utcára. Ugyanis földrengésre gyanakodtak. Ám a földkéreg mozgásáról szó sem volt, kertvárosi házuk előtt egy erősen füstölő Wrangler dzsipp állt kitört ablakokkal, megrongálódott tetővel. Műszerfala is leszakadt és az utastér bal oldala vértől volt lucskos....

"Az egész utcát beborította a sűrű füst. Még járt a kocsi motorja, így a fiam odaugrott, hogy leállítsa, ekkor vette észre, hogy az illetőnek hiányzik egyik kézfeje." - mondta el a helyszínre érkező rendőröknek a férfi. "A 28-30 év körüli, erős testalkatú sofőr meg sem mozdult, csak nyöszörgött:  Istenem! Istenem!"

Wilkesék szorítókötést tetteka csonkra; a perceken belül a helyszínre érkező mentősök szerint ezzel megmentették a pilóta életét. Később megtalálták a férfi kézfejét - félutcányira hevert a járda mellett, összeroncsolódva. A robbanásra gyanakodó rendőrök kihívták a tűzszerészeket, akik az autóban több robbanószert találtak. Nem tudni, a dzsipp mit keresett a hajnali órán gyanús robbanószerekkel a kertvárosban, s azt sem, pontosan mi és miért robbant fel a sofőr kezében.

2014. január 23., csütörtök

Mikor jön az új Volkswagen Phaeton?

A cég illetékesei úgy tervezték, hogy a Volkswagen már januárban bemutatja a következő generációs Phaeton előtanulmányát, ám erről, nem tudni pontosan, mi okból, végül letettek. A cég belső köreiből kiszivárogtatott információk szerint alighanem azért, mert még túlságosan távoli a sorozatgyártás. Szakértők szerint jobb volna igyekezniük, hiszen a Phaetont 2002-ben vezették be: a hosszú életciklus a luxusautók piacán nem megbocsáthatatlan vétek, csakhogy időközben minden versenytárs megújult, és a tíz évvel ezelőtti technológiákkal a 2007-es és 2010-es frissítések ellenére sem rúghat már labdába a most futó verzió. A kiszivárgott hírek szerint a mostaninál jelentős méreteket - 5,06, illetve 5,18 méter - is meghaladja  a következő modell, ám mivel karosszériája teljes egészében alumíniumból készül, az új óriásautó össztömege nem haladja meg a mostanit. Áráról még pletykák sem szivárogtak ki.

2014. január 22., szerda

2070-ig még marad a benzin

A Föld kőolajkészletei - tudjuk - végesek, ezért a szakma legjobbjai hosszabb ideje készítenek felméréseket arra nézvést, mikor fogy el a a földtörténeti karbon-korból fennmaradt és a benzin alapanyagául szolgáló kőolaj. Ám ezek a tanulmányok mintha mindig olyan eredményre vezetnének, hogy még ötven-hatvan évre van elegendő tartalék bolygónk mélyén. Egy mostanában a Shell szakemeberei részéről közzétett anyagban  az áll, hogy "2070-re a személygépkocsi-piacról gyakorlatilag teljesen eltűnnek a kőolaj alapú üzemanyagok." Eszerint mindössze ötvenhat esztendő van hátra... A Shell az elektromos gépkocsik helyett a hidrogén meghajtású autókban látja a jövőt: a tanulmányban az áll, hogy az évszázad végére a hidrogén alkalmazását lehetővé tevő infrastruktúra fejlődése kiszorítja a fosszilis energiahordozókat.